← Terug naar alle recepten
Baklava
Kooktijd: 60 minuten
Ingrediënten voor veel baklava
-
250
gram
Boter
-
1
pak
Filodeeg
-
300
gram
Nootjes
-
1.5
theelepel
Kaneel
-
50
gram
Suiker
-
Voor de siroop:
-
300
gram
Suiker
-
100
gram
Honing
-
200
ml
Water
-
0.5
citroen
Citroensap
-
1
paar
Citroenschillen
Instructies
- Bereid de suikersiroop. Doe 300 gram suiker, honing, water en citroenschillen in een pan en breng aan de kook. Laat in 10-14 minuten koken tot een stroperige suikersiroop. Haal van het vuur en voeg citroensap toe. Roer goed door en laat volledig afkoelen.
- Maak het notenmengsel. Hak de noten helemaal fijn en meng met de kaneel en 50 gram suiker.
- Smelt de boter tot het vloeibaar is.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in van ongeveer 25x35 cm.
- Bouw de onderste helft van de baklava. Plaats 2 laagjes filodeeg en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal tot de helft van het filodeeg is gebruikt.
- Verdeel het notenmengsel over de baklava, maar bewaar een klein deel voor de topping.
- Bouw de bovenste helft van de baklava. Plaats weer telkens 2 laagjes filodeeg en bestrijk met gesmolten boter totdat het deeg op is.
- Snijd de baklava met een scherp mes in gelijke stukken. Verdeel de overgebleven boter over het deeg. Bak in 30 minuten gaar.
- Direct zodra de baklava uit de oven komt verdeel je de koude suikersiroop erover. Laat de baklava afkoelen en de siroop opnemen. Bestrooi met de bewaarde nootjestopping. Eet smakelijk!